Skip to main content

Manuele therapie

Manueel therapeut

Wanneer manuele therapie?

U heeft bijvoorbeeld pijn of een stijf gevoel in uw onderrug, nek of schouders. De pijn gaat maar niet weg en kan uitstralen naar uw tenen, bilstreek of uw vingers. Dingen die vanzelfsprekend zijn zoals bukken of even iets optillen lukken niet. Een manueel therapeut kan u dan verder helpen. Maar ook mensen die met algemene fysiotherapie niet verder komen, worden vaak doorverwezen naar een manueel therapeut.

De manueel therapeuten bij Douglas Fysiotherapie hebben een meer specialistische kijk op uw functioneren met betrekking tot problemen bij de wervelkolom en andere gewrichten en zorgen ervoor dat u zich snel weer goed kunt bewegen.

De behandelbare klachten

U kunt o.a. met de volgende klachten bij ons terecht:

  • Lage rugpijn (plaatselijk of met uitstraling in bijvoorbeeld de bilstreek of het been)
  • Nekpijn (plaatselijk of met uitstraling bv naar één of beide armen)
  • Pijn en/of tintelingen in één of beide handen of voeten
  • Hoofdpijnklachten
  • Pijn in de schouder of bovenarm
  • Pijnklachten tussen de schouderbladen
  • Duizeligheidsklachten (o.a. BPPD en andere aandoeningen van het evenwichtsorgaan)
  • Pijn aan of bewegingsbeperkingen aan andere gewrichten van armen of benen

Behandeling bij manuele therapie

Manuele therapie bestaat uit specifieke mobilisatietechnieken voor zenuwen, spieren en gewrichten die helpen om beter te functioneren. De effecten hiervan zijn regelmatig direct na de behandeling al voelbaar. Daarnaast bestaat de behandeling uit oefeningen om het resultaat te optimaliseren.

Bij het eerste bezoek bespreekt u uw klachten en verwachtingen samen met de manueel therapeut. Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de manueel therapeut uw houding en het bewegen van de gewrichten, spieren, zenuwen e.d. met specifieke bewegingen en metingen onderzoekt. Op basis van deze gegevens in combinatie met aanvullende vragenlijsten wordt er een diagnose gesteld en bepaald of een behandeling met manuele therapie zinvol is.

Fsyiotherapie door de manueel therapeut

Tijdens de behandeling maakt de manueel therapeut gebruik van ‘gewone oefeningen’, vaak aangevuld met specifieke technieken. Wanneer er een indicatie voor is en in overleg met u, kan hij deze aanvullen met manipulaties. Dit zijn specifieke technieken uitgevoerd door manueel therapeuten. Een gewricht wordt dan met een korte, snelle impuls bewogen waarbij er een knappend geluid gehoord en gevoeld kan worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

Heeft u last van uw nek of rug of andere bewegingsproblemen? Maak dan nu een afspraak

Manuele therapie
Manuele therapie
Manuele therapie

Wie helpt u?

Voor manuele therapie kunt u bij ons terecht bij:

Piet van Egmond

Algemeen fysiotherapeut
Master manueel therapeut 

Roy Christiaans

Algemeen fysiotherapeut
Master manueel therapeut