Skip to main content

Beweegprogramma voor mensen met COPD

Gezond bewegen is voor COPD-patiënten zeer belangrijk.

Uit onderzoek blijkt dat als u uw conditie en kracht vergroot, dit de achteruitgang van uw longen vermindert. Bent u benauwd of kortademig bij een inspanning of krijgt u last van hoestbuien? Dan is de kans groot dat u hierdoor steeds minder gaat bewegen. Misschien vindt u de juiste manier van bewegen moeilijk of durft u zich niet goed in te spannen omdat u steeds benauwd wordt. Wanneer u minder beweegt kunnen de klachten steeds erger worden en neemt de kans op een longontsteking toe.

Heeft u begeleiding nodig bij het ontwikkelen van een actievere levensstijl en weten welke inspanning past bij de vorm van de dag? De fysiotherapeuten bij Douglas Fysiotherapie helpen u graag verder.

Voor wie is het beweegprogramma bedoeld?

  • Mensen met een mildere vorm van COPD (GOLD 1 of 2)

Om deel te nemen aan dit programma is het belangrijk dat u gemotiveerd bent om te gaan bewegen. Beschikt u over recente/vereiste medische informatie en/of gegevens uit een recente inspanningstest? Dan kunt u dit meenemen.

Het beweegprogramma bestaat uit:

  • Een intake om uw doelen vast te stellen, nulmetingen en een aantal vragenlijsten.
  • 3 maanden lang 2x per week fysieke training van 60 minuten per training onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut. Hierbij maken we gebruik van kracht- en cardioapparatuur en kleine trainingsmaterialen.
  • Uitleg over uw longaandoening en adviezen voor een gezonde levensstijl.
  • Om de 6 weken tussentijdse evaluatie en na 3 maanden een eindevaluatie.

Wat kunt u allemaal bereiken

  • Inzicht in belang van bewegen en de manier waarop
  • Vergroten van een actieve en gezonde levensstijl volgens de Nederlandse Norm Gezond Bewegen
  • Verbetering van spierkracht en uithoudingsvermogen (conditie)
  • Verbetering van uw zelfvertrouwen
  • Plezier krijgen in bewegen

Het beweegconsult

Voordat u start met het beweegprogramma doorloopt u een beweegconsult. In dit consult maakt de fysiotherapeut samen met u een analyse van uw beweegactiviteiten en kijken we of u voldoet aan de norm van gezond beweeggedrag. Ook neemt de fysiotherapeut een aantal tests af, zoals kracht en conditietesten. Als u start met een beweegprogramma bij Douglas Fysiotherapie dan is dit consult inbegrepen in de totaalprijs van het beweegprogramma.

Kosten

In veel gevallen vergoedt uw zorgverzekeraar het beweegprogramma deels of volledig. Vraag uw fysiotherapeut naar uw vergoeding bij uw verzekeraar.

Wordt het beweegprogramma niet door uw verzekeraar vergoedt? Dan zijn de kosten € 450,-. Vraag uw fysiotherapeut naar de mogelijkheden.