Heeft u last van urineverlies? Pijnklachten tijdens de zwangerschap? Pijn bij het vrijen of gaat het ontlasten moeizaam? Dit is een kleine greep uit de klachten waar de bekkenfysiotherapeut zich mee bezig houdt. Deze klachten kunnen veel impact hebben op uw dagelijks leven hebben en vaak durven mensen hier niet openlijk over te praten.
De bekkenbodemspieren werken nauw samen met de buik- en rugspieren en zijn dus belangrijk in het bewegen, de continentie, het toiletgedrag, de seksualiteit en het tegengaan van rug- en bekkenpijnklachten. Als deze dus niet goed samenwerken kunnen er klachten ontstaan als:
- Ongewild verlies van urine en/of ontlasting (incontinentie)
- Niet te onderdrukken aandrang om te plassen en/of te ontlasten
- Moeizaam kwijt kunnen van urine en/of ontlasting
- Veranderd plasgedrag en plasstraal
- Verzakkingen van de blaas, baarmoeder of darmen
- Pijn in de onderbuik, rond de anus of de geslachtsdelen
- Pijn bij gemeenschap, als de klachten samenhangen met de bekkenbodem
- Opwindings- of orgasmestoornis gerelateerd aan de bekkenbodem
- Begeleiding voor en na operaties in buik- of bekkengebied
- Bekkenpijn, lage rugklachten en/of stuitpijnen in de periode rond de zwangerschap en bevalling of door andere oorzaken
Zowel vrouwen mannen als kinderen komen bij de bekkenfysiotherapuet. De kinderen worden vaak gezien door een kinderbekkenfysiotherapeut
Werkwijze van de bekkenfysiotherapeut
Tijdens de eerste afspraak bekijkt de bekkenfysiotherapeut uw klachten vanuit diverse invalshoeken en brengt deze zorgvuldig in kaart. Problemen in het bekkengebied zijn namelijk niet los te zien van de rest van uw lichaam. De therapeut kijkt onder andere of er tijdens het bewegen problemen zijn, hoe het plassen en ontlasten gaat, of er verzakkingsklachten zijn en of er problemen zijn op het vlak van seksualiteit.
Tijdens een volgende afspraak wordt er een bekkenfysiotherapeutisch onderzoek gedaan en wordt er samen met u een behandelplan opgesteld. U krijgt niet alleen gerichte oefeningen, afgestemd op uw specifieke klacht, maar ook praktische adviezen en voorlichting over toiletgedrag, ademhaling en houding. Onze bekkenfysiotherapeut werkt sinds kort met een MAPLe myofeedback apparaat dat nog nauwkeuriger de bekkenbodem spieren kan meten/stimuleren, waardoor we een zeer gerichte behandeling kunnen geven.
De bekkenfysiotherapeut heeft de volgende mogelijkheden voor onderzoek en/of behandeling:
- Bewustwordings- en trainingsmethodes voor de bekkenbodemspier met of zonder apparatuur
- Een inwendig onderzoek vaginaal en/of anaal
- Spierfunctiemeting met apparatuur (bijv. biofeedback)
- Elektrostimulatie van de bekkenbodem
- Onderzoek en eventueel behandeling met behulp van een rectale ballon
- Mobilisatietechnieken voor het bekken
- Stabilisatie oefeningen voor het bekken
Hoe lang u bij de bekkenfysiotherapeut onder behandeling bent, is afhankelijk van uw problematiek. De bekkenfysiotherapeut zal regelmatig met u overleggen hoe de voortgang is van de therapie. Ook is er overleg met verschillende andere disciplines. Bekkenfysiotherapeuten hebben contact met zowel:
- Gynaecologen
- Urologen
- Maag-, darm- en leverartsen
- Chirurgen
- Psychologen / seksuologen
- Verloskundigen
- Incontinentie verpleegkundigen
- Huisartsen
Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijnklachten
Tijdens de zwangerschap treden er grote veranderingen op in de belasting van de rug, het bekken en de bekkenbodemspieren. Daarnaast zijn er veel hormonale veranderingen waardoor het steunweefsel in het lichaam wat soepeler wordt en eventuele klachten kunnen ontstaan. Reden voor bekkenpijnklachten kunnen zijn: aanwezige rugklachten vóór de zwangerschap, a-symmetrie van de bekkengewrichten, onjuist gebruik van bepaalde spiergroepen (spieren rondom het bekken en de bekkenbodem), zwaar werk, verminderde conditie en houding. Het is dus erg belangrijk dat vrouwen in de zwangerschap leren om bewust om te gaan met lage rug, bekken en bekkenbodem.
Heeft u last van bekkenklachten of urineverlies? Maak dan nu een afspraak